Vanhan pääkonttorin päivitys

Tapiola-ryhmän vanha pääkonttori on remontoitu perusteellisesti. Muunneltavuus nousee yhdeksi uusittujen tilojen avainasiaksi.

Tapiola-ryhmän uusi pääkonttori otettiin käyttöön keväällä 2010. Sen jälkeen alkoivat purkutyöt vanhassa pääkonttorissa.

Pääkonttori 1 eli vanha pääkonttori valmistui liki 40 vuotta sitten. Iässä piilikin suurin syy saneeraustarpeeseen.

paarakennus-ylakuva_aulaan”Piti purkaa väliseiniä, alakattoja ja valtaosa talotekniikasta. Pinnat lattioita myöten uusittiin. Sisääntuloaulaan avattiin näkymää kakkoskerrokseen. Eikä talossa enää tarvita esimerkiksi tilaa vievää atk-salia, joten kaikki työskentelytilat saatettiin suunnitella toisin kuin ennen”, kertoo Kiinteistö- Tapiola Oy:n sähköasiantuntija Aatte Savolainen.

Rakennuksessa on kahdeksan kerrosta sekä kellarikerros, jossa sijaitsee jonkin verran koulutus- ja paikoitustiloja. Bruttoneliöitä kertyy kaikkiaan 33 000.

Pääkonttori 1:ssä työskentelee jatkossa Tapiola-ryhmän väkeä niin vakuutus-, varainhoito-, pankki- kuin kiinteistöpuoleltakin. Ensimmäiset tapiolalaiset pääsivät uudistettuihin avokonttoritiloihin maaliskuun alussa, loput muuttavat kevään ja kesän aikana.

Kaikkiaan talossa on tilat hieman yli 900 henkilölle.

Tehokkaasti ja tarpeen mukaan

Saneerauksen suuria teemoja olivat energiatehokkuus, muuntojoustavuus ja tilatehokkuus.

Energiatehokkuutta rakennuksessa edistetään monin tavoin. Esimerkiksi jäähdytyksen jakelu hoituu säteilypaneeleilla perinteisten palkkien sijaan, valaistuksessa puolestaan panostettiin sen ohjaukseen.

”Meidän pitää pystyä myös erittelemään kiinteistön ja käyttäjien toiminnot. Paljonko kiinteistö kuluttaa energiaa, paljonko käyttäjä? Tällainen tieto mahdollistaa kiinteistösijoittamisen tai tilan vuokraamisen Tapiola-ryhmän ulkopuolisille”, Savolainen selittää.

”Muutos on joka tapauksessa tänä päivänä organisaatioissa jatkuvaa, mikä edellyttää helposti tarpeen mukaan muunneltavia toimitiloja.”

Vapautta ja valintoja

Uudisrakentamisessa urakka voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä, saneerauksessa sen sijaan riittää reunaehtoja ja tarkistettavia yksityiskohtia. Huonekorkeudet, läpiviennit ja palotekniset ratkaisut eivät hevin muuksi muutu vanhassa rakennuksessa.

Monet pääkonttori 1:een suunnitellut ratkaisut tuli testattua ja hyviksi havaittua jo pääkonttori 2:ssa. Esimerkiksi SmartiS-pistorasiapylväät läpäisivät kirkkaasti parin vuoden testin sekä käytettävyydeltään että muunneltavuudeltaan.

”Mitään moitittavaa niissä ei ole ilmennyt”, Savolainen toteaa.

”Pistorasiapylväät sopivat erinomaisesti vanhaan rakennukseen – ei esimerkiksi tarvitse miettiä putkilinjoja. Pistorasiapylväiden ryhmittelyssä Vanhan pääkonttorin päivitys kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota niin toiminnallisuuteen, luonnonvalon hyödyntämiseen kuin ulkonäköseikkoihin.”

Hyvin suunniteltu, helposti tehty

Sähkö- ja telejärjestelmien asennuksesta vastanneen YIT Oyj:n asennuspäällikkö Kenneth Matilainen kehuu SmatiSissa kokonaisuutta.

”Tuotteen hinta, laatu ja ulkonäkö sekä Hedtecin palvelu olivat kohdallaan.”

Myös pistorasiapylväiden asennus sujui mallikkaasti, mikä perustui pitkälti hyvään suunnitteluun ja logistiikkaan. Koska työmaalla ei ollut säilytystilaa, pistorasiapylväitä piti tuoda useaan otteeseen ja kerralla korkeintaan kerroskohtainen määrä. Jokainen pistorasiapylväs oli pussitettu pölyyntymisen estämiseksi.

”Paikan päällä ensin jokaiseen pylvääseen kiinnitettiin kolmiojalka. Sitten taso- ja alakattokuvien perusteella kokonaisuus vietiin paikoilleen, kaapelinippu ujutettiin alakattolevyn läpivientiholkista ja pistokkeet laitettiin kiinni”, Matilainen mainitsee.

 

Tyylikkäästi, tehokkaasti ja turvallisesti – SmartiS

pistorasiapylv
SmartiS-pistorasiapylväät sopivat sekä uusiin että saneerattaviin kohteisiin. Tyylikkyyden lisäksi niiden valtteja ovat asennuksen joustavuus, yksinkertaisuus, turvallisuus ja nopeus.

Tapiola-ryhmän pääkonttori 1:een asennettiin noin 1 250 vapaasti seisovaa SmartiS-pistorasiapylvästä. Valtaosa on yhdelle työpisteelle tarkoitettuja yksiosaisia ja ulkohalkaisijaltaan 70 mm:n pistorasiapylväitä, malliltaan SmartiS Maxpole 1-S. Kyseinen malli sisältää kaksi atk-pistettä ja kaksi kaksiosaista sähköpistorasiaa.

Vajaat 270 pylvästä toimitettiin varustettavaksi joko huonekohtaisella säätimellä, ohjauspainikkeilla tai antennipisteillä.

”Pistorasioiden ja kytkinten sijoituskorkeuden voi vapaasti valita ja pylväitä pystyy helposti siirtämään, mikä lisää muunneltavuuden mahdollisuuksia”, Hedtecin tuoteryhmäpäällikkö Kari Kalliola huomauttaa.

Alumiinisten pistorasiapylväiden väriksi saneerauksen suunnitellut arkkitehtitoimisto valitsi puolihimmeän eloksoidun harmaan, sävyltään RAL 9007.

Valtavasti vaihtoehtoja

Hedtec toimittaa kotimaassa kootut SmartiS-pistorasiapylväät joko vapaasti seisovina tai katon ja lattian väliin kiristettävinä. Kaapelit voi tuoda pylväisiin avattavan letkun, umpiletkun tai suojasukan avulla.

SmartiSin pika-asennusjärjestelmään kuuluvat alastulo- ja pistorasiapylväät, minipylväät ja pistorasiapaneelit.

Lisätiedot:
Kari Kalliola
puh. 0207 638 265
kari.kalliola@hedtec.fi

 

SmartiS asennusjärjestelmän tuotteisiin ja asennusratkaisuihin pääset tutustumaan: https://smartis.fi
Teksti: Vesa Ville Mattila | Kuvat: Jari Härkönen

2017-08-08T16:43:55+00:00 huhtikuu 8, 2012 |